Περιφερική Αποφρακτική Αρτηριοπάθεια - Angio Fasoulakis
204
page-template-default,page,page-id-204,cookies-not-set,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0.2,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,bridge-child,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Περιφερική Αποφρακτική Αρτηριοπάθεια

Τι είναι :

Η περιφερική αποφρακτική αρτηριακή νόσος είναι η διαταραχή της κυκλοφορίας των κάτω άκρων λόγω στένωσης ή  απόφραξης αρτηριών των άκρων.

Οι αρτηρίες μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα και θρεπτικές ουσίες από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα. Για να εξασφαλιστεί αυτή η αιματική ροή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ακεραιότητα του τοιχώματος των αρτηριών.  Όμως,  παράγοντες όπως το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη, η νεφρική ανεπάρκεια, η μεγάλη ηλικία και  η παχυσαρκία, προδιαθέτουν στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στο τοίχωμα του αγγείου, η οποία διαταράσσει την κυκλοφορία του αίματος.

Συμπτώματα  :

Πολύ συχνά η νόσος εκδηλώνεται με πόνο ή κράμπα  (στη γάμπα, στο μηρό ή  στο γλουτό) κατά τη διάρκεια του βαδίσματος. Ο πόνος μπορεί να εξαφανιστεί μετά από ξεκούραση και να ξαναπαρουσιαστεί αργότερα στο περπάτημα. Αυτό  ονομάζεται διαλείπουσα χωλότητα.

Σε πιο προχωρημένα στάδια, ο πόνος στα κάτω άκρα ενδέχεται να είναι έντονος και συνεχής.  Άλλη περίπτωση είναι η εμφάνιση πληγών στα άκρα οι οποίες δεν επουλώνονται. Σε κάθε περίπτωση η άμεση επίσκεψη στον αγγειοχειρουργό επιβάλλεται.

Θεραπεία :

1 ) με συντηρητική αγωγή ( αλλαγή τρόπου ζωής, φαρμακευτική αγωγή, τακτική άσκηση).

2) με χειρουργική επέμβαση (Αρτηριακή παράκαμψη με μόσχευμα συνθετικό ή φλεβικό και ανοικτή αγγειοπλαστική)

3) με ενδαγγειακή επέμβαση (Αγγειοπλαστική με ή χωρίς stent)