Αρτηριακά Ανευρύσματα - Angio Fasoulakis
206
page-template-default,page,page-id-206,cookies-not-set,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0.2,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,bridge-child,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Αρτηριακά Ανευρύσματα

ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ, ΣΠΛΑΧΝΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ

Τι είναι :

 

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος και μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Το τμήμα της αορτής που περνάει μέσα από το θώρακα ονομάζεται θωρακική αορτή και το τμήμα που εκτείνεται από το διάφραγμα μέχρι τον ομφαλό ονομάζεται κοιλιακή αορτή. Αν σε κάποιο σημείο της, η αορτή εμφανίσει διάταση και η διάμετρος της αυξηθεί σημαντικά, μιλάμε για ανεύρυσμα.

 

Συμπτώματα :

 

Τα περισσότερα ανευρύσματα είναι ασυμπτωματικά.  Αν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα, αυτά  μπορεί να είναι πόνος στην κοιλιακή χώρα που αντανακλά στη μέση ή στο θώρακα, γάγγραινα δακτύλων των κάτω άκρων, έντονος πόνος στην οσφυϊκή χώρα, πόνος στην πλάτη, βήχας και δυσκολία στην αναπνοή κ.α. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα ρήξης,  απόφραξης (οξείας ή προοδευτικής)  ή αύξησης του ανευρύσματος.

 

Θεραπεία:

 

  • Χειρουργική επέμβαση,  δηλαδή αντικατάσταση του ελαττωματικού τμήματος της αορτής με συνθετικό μόσχευμα
  • Αποκατάσταση με ενδαγγειακές τεχνικές (τοποθέτηση ενδονάρθηκα-stent ή ενδονάρθηκα μοσχεύματος-stent graft)

 

Τα ανευρύσματα των σπλαχνικών αρτηριών είναι σπάνια. Αφορούν τις νεφρικές αρτηρίες, την κοιλιακή αρτηρία, την ηπατική και σπληνική αρτηρία ή πιο περιφερικούς κλάδους και ανευρίσκονται είτε τυχαία, είτε λόγω ρήξης αυτών.