Χοληστερόλη και Αγγειοπάθεια - Angio Fasoulakis
372
post-template-default,single,single-post,postid-372,single-format-standard,cookies-not-set,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0.2,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,bridge-child,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Χοληστερόλη και Αγγειοπάθεια

Η Χοληστερόλη είναι ένα λιπίδιο που παράγεται στον οργανισμό μας, αλλά το προσλαμβάνουμε και από τη διατροφή. Ακριβέστερα, το μεγαλύτερο ποσοστό της χοληστερόλης συντίθεται στο συκώτι μας (περίπου 80%) και το υπόλοιπο  προέρχεται από τη διατροφή.

Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιες φορές δεν μειώνεται ακόμη και με την πιο αυστηρή δίαιτα και χρειαζόμαστε φάρμακα για τη ρύθμισή της.

Η χοληστερόλη στην πραγματικότητα είναι μία σημαντική ουσία για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Χρησιμεύει για τη σύνθεση κυτταρικών μεμβρανών και ορισμένων ορμονών, καθώς και στην απορρόφηση λιποδιαλυτών ουσιών στο έντερο. Παράλληλα συμμετέχει και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού.  Όσο πολύτιμη όμως είναι όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τόσο επιζήμια γίνεται όταν αυξηθεί, καθώς συνδέεται με την ανάπτυξη αθηρωμάτωσης των αρτηριών μας και ως εκ τούτου των αποφρακτικών αρτηριοπαθειών με τις γνωστές του συνέπειες (έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριοπάθεια, εντερική ισχαιμία).

Η χοληστερόλη χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες. Την «κακή» (LDL)  και την «καλή» (HDL). Υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης των αποφρακτικών αρτηριοπαθειών που προαναφέρθηκαν. Γι’αυτό ο κύριος στόχος πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι τα χαμηλά επίπεδα της LDL  χοληστερόλης.

Η «κακή» (LDL) χοληστερόλη είναι χρήσιμη για τον οργανισμό, καθώς ένα μικρό ποσοστό της χρησιμοποιείται για τις ζωτικές μας λειτουργίες. Όταν όμως τα επίπεδα της LDL  χοληστερόλης ξεπεράσουν ένα όριο, τότε γίνεται επιζήμια γιατί συγκεντρώνεται σε αυξημένες ποσότητες στο τοίχωμα των αγγείων, προκαλώντας αθηρωμάτωση – στένωση, γνωστή σε όλους ως αθηροσκλήρωση. Τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι     η εκδήλωση καρδιαγγειακών επεισοδίων με πιο χαρακτηριστικά το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Με απλά λόγια, το πρόβλημα δεν βρίσκεται σε αυτή καθαυτή την LDL χοληστερόλη αλλά στην ποσότητα της. Επομένως η LDL  χοληστερόλη αποτελεί τη βασική παράμετρο θεραπείας για τους ασθενείς με υπερχοληστερολαιμία.

Η «καλή» (HDL) χοληστερόλη αποτελεί τον εξισορροπητικό παράγοντα  για την ποσότητα της βλαβερής LDL χοληστερόλης που συσσωρεύεται στις αρτηρίες, καθώς έχει την ιδιότητα να απομακρύνει την LDL  χοληστερόλη από το τοίχωμα των αρτηριών και να την «οδηγεί» στο συκώτι από όπου και αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Συνεπώς, όσο σημαντικό είναι να διατηρούμε χαμηλά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στον οργανισμό μας, εξίσου σημαντικό είναι να φροντίζουμε ώστε να είναι υψηλά τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.

Πώς αντιμετωπίζεται

Βασική επιδίωξη είναι η μείωση της LDL χοληστερόλης με αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως ορίζουν οι ελληνικοί και διεθνείς επιστημονικοί φορείς :

  • Διακοπή καπνίσματος
  • Δίαιτα πτωχή σε λιπαρά : α) τροφές που περιέχουν φυτικές στερόλες /στανόλες (π.χ. γάλα, γιαούρτι, μαργαρίνες) μειώνουν την LDL χοληστερόλη 7-10%  β) τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες /5-15gr την ημέρα (π.χ. χόρτα, φρούτα, λαχανικά) γ) δίαιτα πτωχή σε χοληστερόλη ( ≤ 200mg/ημέρα) και ζωικά λίπη (≤ 7% των θερμίδων).
  • Απώλεια βάρους (μείωση κατά 10% μέσα σε 6 μήνες)
  • Σωματική άσκηση ( π.χ. γρήγορο βάδισμα 30’-60’ την ημέρα).

 

Η LDL χοληστερόλη όμως δεν μπορεί να μειωθεί στα επιθυμητά επίπεδα, πάντα, μόνο με τη διατροφή. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται η κατάλληλη για τον καθένα φαρμακευτική αγωγή, πάντα βέβαια με τη συμβουλή του ειδικού ιατρού.

Εν κατακλείδι, καθώς η LDL χοληστερόλη αποτελεί βασικό στόχο για τη θεραπεία των ασθενών με υπερχοληστερολαιμία, σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ετών αποτελούν οι χαμηλότερες τιμές που τίθενται ως στόχος για την «κακή» χοληστερόλη. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, το όριο-στόχος της LDL χοληστερόλης, ειδικότερα για ασθενείς με καρδιαγγειακό κίνδυνο, διαφέρει ανά κατηγορία ασθενούς.

Έτσι, για ασθενείς μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου, ασθενείς με διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο, το όριο της LDL χοληστερόλης είναι 70mg/dl  ή χαμηλότερο. Για τους ασθενείς με δύο ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου όπως κάπνισμα, υπέρταση, οικογενειακό ιστορικό ή ασθενείς μεγάλης ηλικίας, το όριο της LDL χοληστερόλης είναι 100mg/dl  ή χαμηλότερα και για τους ασθενείς μετρίου κινδύνου η LDL χοληστερόλη θα πρέπει να είναι κάτω από 115mg/dl.